Rep. Alexandria Ocasio-Cortez wordt onderzocht door de House Ethics Committee

08 Dec 2022

Rep. Alexandria Ocasio-Cortez wordt onderzocht door de House Ethics Committee

Democratische vertegenwoordiger Alexandria Ocasio-Cortez van New York in het Capitool op 15 november 2022. Bill Clark/CQ-Roll Call via Getty Images

Rep. Alexandria Ocasio-Cortez wordt onderzocht door de House Ethics Committee voor een onbekende zaak.

Het gaat mogelijk om een ​​klacht van een conservatieve groep over haar aanwezigheid bij het Met Gala in 2021.

"We hebben er alle vertrouwen in dat deze zaak wordt afgewezen", zei AOC-woordvoerster Lauren Hitt tegen Insider.

Democratische vertegenwoordiger Alexandria Ocasio-Cortez uit New York wordt onderzocht door de House Ethics Committee, volgens een verklaring die woensdag is vrijgegeven.

De commissie zei op 23 juni van dit jaar een verwijzing te hebben ontvangen van het Office of Congressional Ethics, een apart bureau dat beschuldigingen van wangedrag beoordeelt. Dat betekende dat een meerderheid van dat orgaan had besloten dat de zaak substantieel genoeg was om naar de commissie te verwijzen, die momenteel wordt voorgezeten door de Democratische vertegenwoordiger Susan Wild uit Pennsylvania.

De commissie merkte op dat de openbaarmaking van het onderzoek was gemandateerd door een besluit van de commissie om de hoeveelheid tijd dat ze de zaak onderzoeken te verlengen, en dat het panel geen oordeel had geveld over de vraag of er enige ethische schending had plaatsgevonden . Ze zeiden ook dat ze volgend jaar, nadat het 118e congres was bijeengeroepen, "hun koers in deze zaak zouden bekendmaken".

De commissie heeft niet aangegeven waarom er een onderzoek loopt naar het congreslid en in een verklaring aan Insider geeft haar woordvoerster, Lauren Hitt, geen verdere details.

"Het congreslid heeft ethiek altijd ongelooflijk serieus genomen en heeft alle donaties van lobbyisten, bedrijven of andere speciale belangen geweigerd", aldus Hitt. "We zijn ervan overtuigd dat deze zaak zal worden afgewezen."

Het is mogelijk dat het onderzoek werd aangespoord door een klacht uit september 2021 van de conservatieve American Accountability Foundation waarin het congreslid werd beschuldigd van het accepteren van een ontoelaatbaar geschenk door het bijwonen van het Met Gala 2021, waar de deelnamekosten voor veel gasten $ 35.000 bedragen. Ocasio-Cortez was uitgenodigd voor het evenement als gast van de Met en heeft haar ticket niet betaald.

Verhaal gaat verder

Het congreslid droeg tijdens het evenement met name een jurk met daarop "Tax the Rich". Ze mocht de jurk niet houden, vertelde Hitt in 2021 aan PolitiFact.

Ocasio-Cortez draagt ​​een jurk met daarop "Tax the Rich" op het Met Gala 2021 in New York City op 13 september 2021. Ray Tamarra/GC Images

Ocasio-Cortez heeft gezegd dat ze het evenement in haar officiële hoedanigheid bijwoonde als lid van het Congres, en dat wetgevers uit New York routinematig worden uitgenodigd. Rep. Carolyn Maloney, een mede-democraat uit New York, heeft meerdere Met Gala's bijgewoond en het Office of Congressional Ethics heeft onlangs een onderzoek geopend naar Maloney's mogelijke verzoek om een ​​kaartje voor het evenement in 2016.

In de huisregels staat dat leden geen geschenken mogen accepteren, behalve onder bepaalde uitzonderingen voor drukbezochte evenementen of liefdadigheidsfuncties.

De groep voerde aan dat de aanwezigheid van Ocasio-Cortez in strijd was met die regels, omdat het evenement exclusief was en wordt gerund door Conde Nast, een mediabedrijf met winstoogmerk.

Lees het originele artikel op Business Insider