Gewelddadige 'bankjugging'-overvallen nemen toe, waarschuwt de politie van Californië

08 Dec 2022

Gewelddadige 'bankjugging'-overvallen nemen toe, waarschuwt de politie van Californië

(KTLA) — De politie waarschuwt het publiek te midden van een piek in gewelddadige 'bankjugging'-overvallen in heel Zuid-Californië naarmate de feestdagen naderen.

'Bankjugging' houdt in dat dieven potentiële slachtoffers uitzetten op parkeerterreinen van banken en ze vervolgens volgen naar hun volgende bestemming om ze te beroven.

Populaire winkelcentra zijn uitstekende plekken voor verdachten die op zoek zijn naar hun volgende doelwit, aldus de politie.

“Dit zijn gevaarlijke misdaden”, vertelde luitenant Derek Green van de politie van Burbank aan KTLA. “De misdaad is meestal wanneer een groep mensen nietsvermoedende slachtoffers naar een bank volgt en wacht tot ze een grote hoeveelheid contant geld opnemen. Zodra het slachtoffer de bank verlaat, volgen ze hem naar de beoogde bestemming.”

De politie zegt dat dit soort georganiseerde overvallen niets nieuws is.

"Normaal gesproken heb je iemand die een voertuig bestuurt", legt Green uit. "Vaak heb je iemand in de bank die zich zelf voordoet als klant en ze communiceren met elkaar, dus houden ze hun slachtoffers nauwlettend in de gaten."

Bewakingsvideo legde afgelopen juli een bankjugging-incident vast in de wijk Sherman Oaks in Los Angeles.

Er wordt een klant gezien die een Wells Fargo-bank uitloopt met een tas met daarin $10.000 in contanten. Twee verdachten - een schutter en een vluchtbestuurder - waren de parkeerplaats op gereden in afwachting van zijn vertrek.

Terwijl het slachtoffer naar zijn auto loopt, wordt een verdachte gezien die naar het slachtoffer toe rent en hem confronteert met een pistool.

Gecoördineerde dierenstropersploeg in Ventura County opgepakt door Fish and Wildlife

Het slachtoffer rent en springt over een kleine betonnen muur voordat hij naar beneden valt en het geld in de lucht gooit. De verdachte wordt gezien terwijl hij het geld opschept voordat hij ervandoor gaat.

De politie zegt dat dit soort gewelddadige overvallen - zowel bankovervallen als huisovervallen - steeds vaker voorkomen.

“Ik neem niet mijn hele portemonnee of portemonnee mee”, zegt Hilda Avanessian. “Ik pak gewoon mijn kleine creditcard en stop hem in mijn zak en loop de bank binnen en loop weer naar buiten. Ik ben bang omdat ik niet weet wie er van achteren komt.”

Verhaal gaat verder

Klanten die luxe handtassen en sieraden kopen of mensen die juwelierszaken bezitten, worden ook aangevallen en naar huis gevolgd, aldus de politie.

“We moeten ons gewoon te allen tijde bewust zijn van onze omgeving”, adviseerde Green. “Als er iets is dat er niet goed uitziet, is het dat waarschijnlijk ook niet. Vertrouw op je instinct, schakel de politie in en als je denkt dat je wordt gevolgd, rijd dan naar het dichtstbijzijnde politiebureau of veilige plek."

Tips om te voorkomen dat u wordt aangevallen na een bezoek aan de bank, zijn onder andere het verbergen van bankstrookenveloppen in een tas bij het verlaten van de bank en het meenemen van waardevolle spullen naar uw volgende bestemming in plaats van ze in de auto achter te laten of te verstoppen.

Ga voor het laatste nieuws, weer, sport en streaming video naar The Hill.